Convocator: Adunare Generala a Clubului Alpin Român pentru 29 Mai 2024
pe munte

instruire

rapoarte de tura

etica alpină

Istorie CAR

Home » evenimente, in reflector

Alianța pentru Cabane Montane – comunicat de presă

Submitted by on July 13, 2023 – 6:50 AMNo Comment


Lumea asociațiilor montane din România a înregistrat zilele acestea o premieră. Cele trei asociații cu îndelungată tradiție – Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor (SKV), Clubul Alpin Român (CAR) și Societatea Carpatină Ardeleană (EKE) am decis să abordăm în comun neglijata problemă a cabanelor montane din România. Afilierea noastră la Uniunea Asociatiilor Montane Europene (EUMA) și Asociația Europeană de Drumeție (ERA) ne-a dat ocazia de a fi nemijlocit informați asupra activității colegilor din întreaga Europă.

Am realizat astfel că în toate țările de pe continent, cu excepția noastră, cea mai mare parte a infrastructurii cu specific montan aparține și este gestionată în regim social de către asociații puternice și active, colaboratori loiali și de nădejde ai autorităților locale, regionale și naționale.
Chiar și țările cu care am împărtășit o istorie recentă comună au avut grijă să caute și să restituie cabanele către vechii proprietari – asociațiile montane, care au preluat din nou gestionarea domeniului în folosul întregii societăți. In 30 de ani au redevenit entitățile mature, care acum sunt în măsură să implementeze, în zonele lor de activitate, soluțiile specifice prin care să fie redus impactul asupra mediului. Țări apropiate, care dispun fiecare de zone montane de 5-10 ori mai mici decât Carpații României (Cehia, Slovacia, Polonia, Croația, Slovenia, Muntenegru, Serbia, Macedonia, Bosnia și Herzegovina…) au pe teritoriul lor fiecare multe zeci și chiar sute de cabane administrate de asociații montane cu zeci de mii de membri – singura soluție viabilă care asigură condiții pentru turism montan accesibil și o populație sănătoasă.

In vreme ce nu departe de noi activează o puternică Uniune Montană Balcanică la care au aderat mai nou Turcia și… Cehia, în zona Carpaților, dominată fizic de România, nu poate lua ființă o structură asemănătoare cât timp mișcarea asociativă montană de la noi se reduce la câteva mii de membri și câteva cabane.

In aceste condiții am considerat necesar și oportun să ne unim forțele și să ne armonizăm planurile de viitor în cadrul unei Alianțe, care să preia documentat la nivelul celor mai moderne și eficiente reglementări și soluții, inițiativa realizării unei rețele de cabane montane ecologice și dezvoltarea unui turism montan civilizat și responsabil, bazat pe un număr mare de membri activi și educați.

Catalizator a devenit Proiectul ”Reducing Emissions în Carpathian Mountain Huts” propus și aflat în curs de elaborare în cadrul programului ”EUKI / European Climate Initiative” de către Asociatia SKV în parteneriat cu o secțiune a Clubului Alpin German (DAV).

Ne propunem să solicităm autorităților să corecteze greșelile trecutului, asigurându-ne acces la finanțări specifice și concesionare de terenuri în locații potrivite, pentru realizarea unei noi generații de cabane montane, ecologice, accesibile doar pedestru, pe care să le administrăm prin intermediul unor întreprinderi sociale, aplicând modele cunoscute și
verificate. Turismul și sporturile montane de la noi se vor putea dezvolta și performa doar printr-o mișcare asociativă activă și puternică care să dispună nemijlocit de o infrastructură adecvată.


Marcel Șofariu/SKV | Claudiu Lazăr/CAR | Kovacs Istvan Lehel/EKE

Comments are closed.