Tabăra de iarnă “CUXI”, din munții Retezat
În avalanșa declanșată chiar de el, pe un vâlcel aflat la câțiva pași de cabana Gențiana, tânărul alpinist clujean Alexandru Braduț
Șerban(Cuxi), și-a pierdut viața pe 11 ferbuarie 1983. Sunt 34 de ani de când drumeții trec pe lângă acea cruce din metal ce străjuiește valea Pietrele a Retezatului întrebându-se ce primejdie a muntelui l-o fi luat, căci nu-s mulți cei care i-au citit cartea și-i cunosc povestea. Tipărite postum în doua ediții, memoriile lui pot și acum să înflăcăreze sufletul cititorului, să-i ridice ușor sprânceana sau să-l îndemne să privească spre munte, altfel decât o fac documentarele sau ilustratele colorate.
Secția universitară Cluj a Clubului Alpin Român organizează in zilele de 23-26 februarie a 12-a întîlnire memorială, acolo, la Gențiana, unde-i invită pe toți cei care-i cunosc povestea sau pe cei care vor s-o cunoască, la școala muntelui. Împărțiți în patru ateliere, conduse de oameni cu multă experiență pe munte, vom face trekking, cățărare pe gheață, schi de tură și cățărare pe stâncă.
Întrucât prezența pe munte a unui grup numeros de persoane reclamă măsuri sporite de siguranță, nu vom face concesii în privința echipamentului specific și respectării disciplinei, ca și până acum și vă multumesc pentru înțelegere.
Mai jos veți găsi detaliile evenimentului.
Loc de desfasurare: Parcul National Retezat, latura nordica.
Data si ora: 23-26 februarie ac, incepand cu ora 12 joi si terminand la ora 14 duminica
Cazare: Majoritatea participantilor vor fi cazati la cabana Gentiana, insa daca va fi cazul, exista posibilitatea cazarii la cabana Pietrele, aflata la 30 minute (de mers sprinten) distanta de prima.
Pretul patului este de 25-30 lei/noapte, dormitoarele fiind incalzite. Pentru siguranta, recomand aducerea sacilor de dormit, intrucat dormitorul de la mansarda e mai racoros.
Camparea in zona cabanei Gentiana este interzisa iar noi vom respecta acest lucru.
Participanti: Membrii clubului si invitati ai lor, initiati sau nu in mersul pe munte (dar nu avand echipament inadecvat)
Responsabili: In functie de numarul atelierelor si componenta lor vor fi numiti conducatori de activitati.
Activitati: Drumetie in conditii de iarna in zone fara potential de avalanse, catarare pe gheata si stanca, respectiv schi de tura.
Observatii: Datorita faptului ca activitatile propuse se vor desfasura intr-un parc national, in conditii de iarna si intr-un grup numeros, deplasarile se vor face doar in mod organizat, nefiind acceptate intarzieri, abateri de la programul si traseul acestuia sau lipsa echipamentului specific fiecarui atelier.
Accesul in zona:
– Din Cluj pana la Carnic (unde se lasa masinile) se fac cam 4 ore.
– De la masini pana la Gentiana se fac cca 3 ore. De preferat pe traseul marcat cu TA (triunghi albastru) care e fosforescent, vizibil de departe la lumina frontalelor, traseu mai scurt care nu trece pe la cabana Pietrele.
– De la cabana Pietrele la cabana Gentiana, se fac cca 40 minute (pe marcajul banda albastra ! )
– De la Carnic, spre cele doua cabane traseul e comun in prima parte, pe drumul ce insoteste valea, cca 1.20 ore. Apoi dupa ce panta devine mai abrupta, din prima curba stransa spre dreapta, TA continua pe poteca inainte, inca o vreme pe langa vale, apoi spre dreapta, prin padure, e bine marcat si de obicei se vad urmele.
Spre Pietrele se mai merge cca 100 m pe drum, apoi se urca pe o scurtatura spre stanga, reintalnind drumul dupa cca 20 minute. De la Carnic la Pietrele se fac cca 2 ore.
Echipament individual:
(Checklist cu titlu de sugestie)
Imbracaminte / incaltaminte:
1 caciula/cagula
1 ochelari de soare cu protectie UV
1 crema de protectie solara
1 bluza de corp cu maneca lunga, subtire (sintetic sau lana)
1 bluza “mid-weight” (Polartec sau similar)
1 vesta “mid/heavy-weight” (Polartec sau similar)
1 hanorac (Gore-Tex sau similar)
1 pufoaica (sau similar geaca sintetica)
1 pantalon de corp subtire (sintetic sau lana)
1 pantalon “soft-shell”
1 supra-pantalon (Gore-Tex sau similar)
1 pereche manusi cu cinci degete
1 pereche manusi cu un deget
2 perechi de sosete subtiri tip “liners” (sintetice sau de lana)
2 perechi de sosete groase, lungi (sintetice sau de lana)
1 pereche de bocanci de iarna
parazapezi
Specific:
1 sac de dormit ~ +10*C
1 rucsac de 25-35 L
2 bete de schi / drumetie
1 piolet clasic
1 pereche coltari compatibili cu bocancii
1 thermos / nalgene de +1L
1 briceag
1 trusa medicala minimala
1 lanterna frontala + baterii
1 ceas cu altimetru sau altimetru clasic
1 busola
1 carnet
1 pix
1 creion
1 harta a muntilor Retezat preferabil la scara < 1 : 25.000 sau < 1 : 50.000
Suplimentar
1 aparat foto
1 binoclu
1 telefon mobil
1 dispozitiv GPS
Cotyso Igna
Coordonator eveniment – tel. 0747491588