Convocator: Adunare Generala a Clubului Alpin Român pentru 29 Mai 2024
pe munte

instruire

rapoarte de tura

etica alpină

Istorie CAR

Home » in reflector

Poziția Clubului Alpin Român – În legatură cu Planul de Management al Parcului Natural Bucegi 2016

Submitted by on September 26, 2016 – 11:39 AMNo Comment
sigla_car

Clubul Alpin Român este profund dezamăgit că la consultarea publică în legătură cu Planul de Management al Parcului Natural Bucegi 2016 nu a fost invitat, aflând de modificările aprobate sau în curs de aprobare după închiderea sesiunii de consultare publică, sesiune care s-a închis în 22.09.2016.

În condiţiile în care CAR şi alte organisme precum FRAE nu au posibilitatea să îsi spună opinia, acest plan de management ni se pare netransparent şi nereprezentativ şi loveşte direct în alpinism deoarece alpinismul hivernal va fi interzis prin “Art.144. Practicarea cătărării pe stancă cu ajutorul sculelor de cătărare pe gheată -dry tooling, este interzisa in Aria Protejată.” Iarna fără utilizarea acestor modalităţi de înaintare este foarte dificil, dacă nu imposibil înaintarea în condiţii de gheaţă şi frig.

De asemenea căţărarea pe stancă atât vara cât și iarna va fi ingradită prin articolul ”Art.153. Este interzisă folosirea pulberii de magneziu la baza versantului cât şi pe traseul de alpinism /căţărare.” Căţărarea modernă necesită utilizarea magneziului pudră mai ales în traseele cu dificultate mare, magneziu care nu are nici un impact asupra mediului, acest praf fiind practic dizolvabil în apă.

Lista traseelor omologate este incompleta și reflectă o realitate de la nivelul anilor 1990, şi necesită actualizare, după anul 1990 deschizându-se o serie de trasee dificile şi moderne.

Pentru deschiderea unui traseu de alpinism nou nu se vor putea utiliza decat asigurari mobile pentru ca orice piton / ancora are impact asupra mediului si conform noului regulament PNB 2016 ”Art.146. Se interzice ruperea plantelor, crengilor copacilor sau deteriorarea acestora pentru accesul, amenajarea sau parcurgerea traseelor de alpinism şi escaladă. Se interzice, de asemenea, deranjarea animalelor, distrugerea cuiburilor sau orice tip de poluare pe traseele de alpinism şi escaladă. ”
Amplasarea pitoanelor si a spiturilor reprezinta un tip de poluare deoarece deteriorează stânca într-o anumită măsură.

În condițiile în care Munții Bucegi reprezintă cea mai importantă zonă pentru desfășurarea alpinismului în România rugăm autoritățile Statului Român reconsiderarea acestor articole ale Planului de Management care nu va duce la nimic bun, doar la încălcarea legii de către practicanții de alpinism și îndepărtarea practicanților de cel mai important centru de alpinism din țară.

”Art.143. Pe teritoriul Ariei Protejate, din raţiuni de conservare a patrimoniului sau de siguranţă a alpiniştilor, unele trasee sau zone de căţărare pot fi declarate ca fiind “închise”, pe timp nelimitat sau în anumite sezoane si mentionate ca atare în anexa la prezentul regulament sau pe site web al Parcului Natural Bucegi. ”

Închiderea traseelor pentru turiști este cât se poate de normală neavând instruirea și echipamentul necesar pentru evitarea accidentelor. În schimb accesul la trasee în orice condiții de vreme și pericol este esențială pentru ca un alpinist să acceadă la niveluri de experiență superioare care să îl ajute în munții din afara țării precum Himalaya și munți unde zăpada și vremea rea este preponderentă. Esența în alpinism este să conștientizezi riscul și în funcție de pregătire, experiență să decizi să mergi mai departe sau să renunți. Dacă traseele vor fi închise, alpiniștii nu vor putea parcurge traseele decât în condiții de vreme bună, ceea ce nu va duce la nimic bun. Se vor crea așa-zisii alpiniști de vreme bună.

”Art.145. Accesul catre zonele de cătărare se va face numai pe potecile balizate/marcate. În absenta acestora, accesul se va face pe potecile cele mai evidente, evitându-se pe cât posibil avansarea pe zone de vegetatie.”
De cele mai multe ori accesul în zonele de cățărare se face în afara potecilor turistice. Deci acest articol este mai degrabă o recomandare decât o literă de lege. Din experiența noastră vă putem spune că în zona Coștila se respectă această recomandare.

Art.149. Echiparea de trasee de escaladă sportivă este permisă numai în zonele desemnate ca zone de escaladă sportivă, a se vedea anexa, si numai cu avizul Administratiei Parcului Natural Bucegi. Echipările de trasee de escaladă sportivă se fac numai cu echipamente care îndeplinesc normele tehnice in vigoare si nu poluează natura.

Întrebarea este în baza la ce se va stabili că o zonă este de escaladă sportivă şi cine le va desemna.
Orice ancoră sau piton are impact asupra mediului. Cum se vor echipa atunci traseele de escaladă sportivă fără a da găuri în pereti și fără amplasarea de pitoane / ancore mecanice?

Art.151. În zonele desemnate pentru escaladă sportivă unde este semnalata existenta unor specii de plante si animale care necesită măsuri de protectie speciale se vor închide traseele existente.

Care e diferența între escalada sportivă și alpinism legat de existența unor specii de plante și animale care necesită măsuri de protecție speciale? Conform acestui articol practic toate traseele de alpinism si escaladă din Bucegi pot fi închise din acest motiv pentru că Floarea de Colț sau Capra Neagră necesită măsuri de protecție specială.

Art.164. Organizarea de competiţii şi manifestările de grup de orice fel, cursuri care presupun accesul pe teren în zona Ariei Protejate şi în tabere fără acordul serviciilor publice de Salvamont şi avizul Administrației Parcului Natural Bucegi sunt interzise.

Clubul Alpin Român prin natura lui are ca obiectiv organizarea de cursuri, instruirea viitoarelor generații de alpiniști, întreținerea traseelor de Alpinism, deține Refugiul Coștila aflat în Parcul Natural Bucegi.
Este foarte împortant să existe un parteneriat între Parcul Natural Bucegi si Clubul Alpin Român pentru a permite membrilor desfășurarea activităților membrilor în cardul Parcului într-un cadru organizat cu respectarea legilor Parcului dar în același timp să ni se faciliteze acest acces în condițiile în care avem un interes direct în a accesa traseele de alpinism din zonă și Refugiul Costila.

Art.159. Excursiile de grup în Aria Protejată, organizate de agenţii de turism, se desfăşoară numai cu participarea unui ghid de turism al Administrației Parcului Natural Bucegi sau ghid autorizat de Administrația Parcului Natural Bucegi.

Acest articol defavorizeaza ghizii turistici nationali si ghizii montani autorizati care conform legii au dreptul sa ghideze în munții României. De asemenea Parcul Natural Bucegi nu este un organism de formare de ghizi montani și turistici în concluzie nu are posibilitatea de a autoriza ghizi montani / turistici.

Conducerea Clubului Alpin Român

Comments are closed.