Convocator: Adunare Generala a Clubului Alpin Român pentru 29 Mai 2024
pe munte

instruire

rapoarte de tura

etica alpină

Istorie CAR

Home » evenimente, in reflector

Raport privind Intalnirea Veteranilor din 21-22.09.2013

Submitted by on October 8, 2013 – 4:41 PMNo Comment

La aceasta intalnire traditionala au participat 52 de persoane din cele 115 invitate, marea lor majoritate alpinisti cu plete sure care au dus greul alpinismului romanesc cu ceva ani in urma: Felicia Enache, Elena Cioroianu, Tanta Papagheorghe, Emil Coliban, Onut si Dan Zincenco, Vlad Petcu, Marin Gherasim, Cezar Manea, Mihai Cauni, Gelu Peteu, Miki Bucholzer, Andrei Beleaua, Doru Vasilescu, Virgil Grigori, Cornel Coman, Sandu Brumarescu, Marian Petcu, Sasa Halibei, Sandu Stanila, Victor Panaitescu, Cornel Alexandru, Sanduta Casian, Rusu Eugeniu si multi altii.

S-au depanat amintiri si s-au prezentat expuneri din premierele traseelor Iris si Paianjenul Galben, din traversarea Carpatilor Meridionali, din alpiniadele de iarna din Fagaras si Retezat, din Alpi si Ararat, din cartile de munte si din revistele Romania Pitoreasca.

-au studiat documentele FRTA referitoare la rapoartele de premiera si de omologare ale traseelor realizate in perioada 1950 – 2002 si schitele de zone alpine intocmite intre anii 1995 – 2002.

u aceasta ocazie am invitat si o pleiada de alpinisti din generatia tanara si de mijloc, in vederea unor discutii legate de prezentul si viitorul traseelor de alpinism, care au fost reprezentati de: Ion si Nicu Pivoda, Justin Ionescu, Cornel Sain, Alex. Paun, Adi Glavan, Imre Szocs, Iosif Barat, Marius Gane, Cristi Iacob, Camelia si Constantin Manea.

In deschidere, Dan Vasilescu a prezentat un scurt raport al starii traseelor de alpinism din tara noastra si cateva solutii privind coagularea cluburilor alpine din tara in scopul aducerii lor la nivelul pretentiilor europene.

Discutiile purtate dealungul a cca 14 ore s-au axat pe urmatoarele aspecte:

–  complectarea la zi a nomenclatorului traseelor alpine al FRAE din 2002:

–  intocmirea unui ghid de bune practici referitor la realizarea si parcurgerea traseelor de alpinism;

–  intocmirea unui ghid de bune practici referitor la reamenajarea traseelor de alpinism;

–  alegerea si reamenajarea in anul 2014 a celor mai frumoase 50 de trasee de alpinism din toti masivii din Romania, de exemplu: Lespezile Lirei, Floarea de Colt, Coarnele Caprei si Creasta Frumoasa din P. Craiului, Fisura Albastra, Fisura Sperantelor, Fisura Mare si Fisura Mult Dorita din Bucegi, Fisura Artei si Pintenul lui Catalin din Ch. Bicazului s.a.

–  cooptarea in cadrul Comisiei de Alpinism din CAR a tuturor alpinistilor si salvamontistilor care au dorinta si posibilitatea de a participa la realizarea de premiere noi si de reomologare a traseelor de alpinism existente in Romania in concordanta cu directivele UIAA, in conditiile in care marea lor majoritate se desfasoara in zone protejate.

Au fost prezentate doua exemple foarte reusite: zona alpina si rezervatia Cheile Craciunestilor, custode si coordonator al premierelor Cornel Alexandru si zona Buces – Vulcan, premiere realizate si intretinute de Iosif Barat. toate traseele din zonele respective sunt in perfecta stare de parcurgere, au marcate intrarile, traseele de acces si de retragere, iar montarea de ancore nu este nici necesara si nici permisa.

Nelu si Nicu Pivoda, sefii formatiei salvamont Zarnesti au prezentat foarte explicit starea traseelor din Piatra Craiului si posibilitatile de acces in traseele alpine in conditiile impuse de legislatia rezervatiei naturale. O adresa scrisa din partea unui club alpin in timp util si respectarea stricta a protectiei naturii permit in principiu orice tip de escalada, cu conditia respectarii stricte si a conditiilor de securitate in timpul ascensiunii.

Cornel Sain si-a prezentat realizarile si nemultumirile legate de reamenajarea traseelor din Bucegi, optand pentru montarea de ancore in regrupari si in punctele foarte expuse ale unora din trasee, dar si pentru lasarea sau inlocuirea pitoanelor din trasee clasice, care pot fi asimilate ca monumente istorice: Traseul Furcilor, Surplomba Mare, Traseul celor Trei Surplombe, s.a. De asemenea a prezentat modul sau de gandire si realizare referitor la marcarea cailor de accces si retragere din traseele alpine, similar celor din vest.

Discutiile au fost foarte ample, iar experienta si competenta lui Emil Coliban, Vlad Petcu, Felicia Enache, Onut si Dan Zincenco si a lui Miki Bucholtzer au captivat asistenta pe durate de multe ore.

Interventiile tinerilor performeri: Marius Gane, Alex Paun, Adi Glavan, Justin Ionescu si Cristi Iacob au punctat aspectele privind traseele alpine care pot fi considerate si trasee de escalada, iar altele fiind realizate in stiluri moderne TRAD si BIG WALL.

Aproape toate discutiile au fost inregistrate de Camelia Manea, iar rezumatul lor, cuprins pe 17 pagini, poate fi pus la dispozitie de Georgiana Buica.

Sigur ca absenta multora dintre cei invitati (Genu Enache, Mili Noaghiu, Mircea Opris, Dan Anghel, Marian Anghel, Laurentiu Anghel, Adi Munteanu, Joe si Zsold Torok, s.a.) a limitat aria discutiilor, dar si asa ele au fost extrem de ample, justificand pe deplin importanta acordata acestui subiect.

Personal m-a intristat foarte mult absenta reprezentantilor sectiei din Focsani, care in ultimii zece ani au fost sufletul Caminului Alpin.

Atmosfera intalnirii a fost, ca de obicei, extrem de placuta si de nostalgica, sigur ca si ospitalitatea Caminului Alpin si a doamnelor care s-au sacrificat la bucatarie au fost pe masura.

Dan Vasilescu

Comments are closed.