Topo: Alpinism la Pestera Muierilor (Cheile Galbenului)
În partea de sud a masivului Parâng, la o altitudine de aproape 600m, râul Galbenul a săpat un defileu cunoscut mai ales prin componenta sa cea mai reprezentativă: Peştera Muierilor. Situate din punct de vedere administrativ la limita nord-estică a judeţului Gorj, Cheile Galbenului prezintă pereţi formaţi din calcare jurasice, cu inălţimi maxime de cca 150m.
Acces: la 65 km de Râmnicu Vâlcea pe şoseaua spre Târgu Jiu, din satul Poenari se ramifică spre dreapta un drum asfaltat de 9 km spre comuna Baia de Fier. Asfaltul se continuă până la Peştera Muierilor, unul din cele mai vizitate obiective turistice din ţară.
Generalităţi: Roca sănătoasă şi aderentă, împreună cu amenajările făcute în ultimii ani, au transformat zona într-un mic paradis al căţărării pe stânci. Orientarea pereţilor (estic şi vestic) precum şi altitudinea mică fac posibil căţăratul pe stânci tot timpul anului. La acestea se adaugă accesul facil şi posibilităţile de cazare: la cort (la baza pereţilor, lângă râu), la cabana din imediata apropiere sau la localnici.
Începând cu anul 2002 traseele clasice au fost supuse unui proces de reamenajare cu ancore chimice şi curăţire a porţiunilor friabile, totodata scriindu-se la bază denumirile şi gradul de dificultate clasic. Exceptii de la aceste reguli sunt : Diedrul Cameliei (care a fost abandonat din cauza faptului ca în a doua lungime se trece pe lângă un cuib de vulturi încă locuit) şi alte câteva trasee elementare, de altfel foarte greu de găsit. În ultimii 2-3 ani s-a continuat valorificarea zonei, deschizându-se trasee de escaladă în pereţii cu înălţimi mai mici.
Echiparea cu ancore chimice şi pe alocuri cu pitoane sigure a pasajelor cu grade mici de dificultate, face ca zona sa fie excelentă pentru începători sau pentru şcolile de alpinism. În general nu este nevoie de asigurări mobile (excepţie fac traseele dedicate).
Pe partea cu peştera, traseele de alpinism sau escaladă sunt dispuse de-a lungul intregului perete, în timp ce pe versantul opus le gasim la baza unor grote mari, vizibile, dar şi la intrarea în chei din aval.