Comunicat de presă – Interacțiuni om / urs
Clubul Alpin Român (CAR) își exprimă îngrijorarea în urma incidentelor recente produse în zone montane din România, inclusiv cel tragic petrecut la Lacul Vidraru. Acestea apar în contextul unei interacțiuni riscante între oameni și animale sălbatice, frecvent observate pe Transfăgărășan [1, 2, 3, 4, 5, 6] în care turiștii staționează în apropierea urșilor, se apropie de aceștia, inclusiv de ursoaice cu pui, sau chiar încearcă să îi hrănească. Conform informațiilor disponibile pana acum în mediu public, atacul asupra motociclistului a avut loc în aceleași circumstanțe.
Aproape toate atacurile ursului brun european asupra omului implică animale obisnuite cu prezența umană, asociind-o cu surse de hrană – disproporționat de frecvente în zone unde ursii sunt hrăniți la marginea drumului precum Transfăgărășan, sau unde accesul la gunoaie necolectate atrage animalele sălbatice în apropierea comunităților, cum se intampla în Valea Prahovei.
Recomandări pentru turiști:
- În cazul întâlnirii cu un urs, păstrați distanța dacă sunteți pe jos sau continuați deplasarea dacă vă aflați într-un vehicul. În mod particular, păstrați distanța față de puii de urs, deoarece ursoaica poate deveni agresivă pentru a-i proteja. Dacă observați pui, îndepărtați-vă lent și evitați să vă interpuneți între ei și mamă.
- Sub nicio formă nu oferiți hrană ursului sau nu vă apropiați de un urs care mănâncă. O proporție mare de atacuri se întâmplă când ursul încearcă să-și apere hrana.
- Nu aruncati resturi de mancare în zonele populate de ursi. Aproape exclusiv, ursii care ataca oamenii o fac dupa ce au invatat deja sa asocieze omul cu mancarea. Hranirea lor pune viitori oameni pe care acestia ii vor intalni in pericol.
Apeluri către autorități:
Către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor cu instituțiile de protecție a mediului din subordine și RA Romsilva, tot în subordinea MMAP:
- Prezență activă în teren și descurajarea comportamentului neregulamentar. Patrulele regulate și vizibile în zonele cu risc pot preveni formarea aglomerațiilor sau opririle neregulamentare, reducând semnificativ potențialele situații periculoase.
- Aplicarea coerentă a sancțiunilor prevăzute de legea nr. 407/2006 privind protecția animalelor sălbatice, care interzice hrănirea acestora. Respectarea legislației în vigoare privind interacțiunea cu fauna sălbatică trebuie susținută prin măsuri clare de aplicare și sancționare a abaterilor
- Informare publică și comunicare preventivă. Este necesară o campanie amplă, desfășurată atât online cât și în teren, care să informeze turiștii despre conduita corectă în prezența faunei sălbatice și în proximitatea habitatelor acesteia.
- Urgentarea implementării unor măsuri de management planificate, cum ar fi sanctuarul de urși din Timișul de Sus
Către primăriile din Arefu si Valea Prahovei: Îndemnăm autoritățile locale să adopte modelul de succes al orașului Băile Tușnad, care a redus la zero pagubele cauzate de urși în 2022 și 2023 si a scăzut numărul de RO-ALERT uri cauzate de acestia de la 250 in 2021 la doar 14 in 2024. Un factor important in acest succes a fost eliminarea surselor de hrana intraurbane sau aflate in proximitatea obiectivelor turistice, prin colectarea zilnica a gunoiului si amplasarea de garduri electrice in jurul livezilor/curtilor cu animale.
Clubul Alpin Român reprezintă o comunitate activă de oameni ai muntelui, cu o tradiție de peste 90 de ani, CAR promovează accesul responsabil în natură, respectul față de ecosistemele montane și siguranța în activitățile outdoor.
Este esențial ca dialogul între autorități, comunitatea de profesioniști ai muntelui și societatea civilă să fie activ și aplicat, astfel încât experiența montană din România să rămână sigură, autentică și armonioasă, atât pentru oameni cât și pentru natură.
Contact:
Clubul Alpin Român (CAR)
Email: contact@clubulalpinroman.net
Website: www.clubulalpinroman.ro