Memorialul Moldovan Andrei – 2012 editie jubiliara
Clubul Alpin Român, Sectia Cluj – prima sectie reînfiintata dupã 1989 – a organizat în perioada 27-29 aprilie 2012 cea de-a XX-a editie a Memorialului “Andrei Moldovan”, în memoria celui care a infiintat aceasta sectie.
MOLDOVAN ANDREI – scurtã biografie
Nãscut în Cluj-Napoca, la 16 aprilie 1933, Andrei Moldovan a urmat cursurile Liceului Tehnic S.D.V., dupã care a fost angajat al Cooperativei “Metalurgia” dîn Cluj, la sectia S.D.V. Îndrãgea natura încã de pe atunci, fãcând o adevãratã pasiune pentru speologie si alpinism. În 1946 se înscrie în clubul de alpinisti “Clubul Alpîn si de Turism al Metalului”. Datoritã vointei si curajului sãu deosebit, Andrei Moldovan, cunoscut printre prieteni ca “Bandi bacsi”, se remarcã foarte repede în rândurile alpinistilor . În 1949 pitoneazã primul traseu în Cheile Turzii, împreunã cu Kovacs Francisc, în “Grota Sansil”. Acest traseu, desi bãtut acum mai bine de 60 ani are pasaje foarte frumoase de cãtãrare liberã, iar cu timpul, s-au fãcut mai multe variante ale acestuia. De asemenea, fiind foarte bun prieten cu Hans Gora, pitoneazã cu acesta “Creasta Matematicã”(gradul 4B, 7 lungimi de coardã), un tras friabil dar, în acelasi timp frumos.
În 1951, împreunã cu Lorincz Nicolae si Puiu Moldovan, pitoneazã “Grota lui Hili” (gradul 2B, 5-6 lungimi de coardã), un traseu frumos, recomandat începãtorilor.
Era cunoscut ca un om puternic si maleabil, miscându-se foarte bine pe stâncã. În 1953 câstigã prima cupã a României la alpinism (locul I pe echipe). Mare schior, pasionat de munte, face iesiri atât vara cât si iarna, parcurgând crestele Fãgãrasului, Retezatului si altele. Din initiativa sa, se formeazã Sectia Cluj a Clubului Alpîn Român, în primele zile ale lunii ianuarie 1990, realizând astfel o mare familie unitã, fiind alãturi de toti membrii clubului si stiind sã întretinã armonia în club.
Fiind un mare pasionat al fotografiei si al peisajelor montane, propune în 1990 realizarea primei expozitii foto-alpinã a Sectiei. Tot lui i se datoreazã legãturile Clubului Alpîn Român cu Clubul Alpîn Francez, invitând în tarã câtiva monitori francezi dîn Nantes. De un mare ajutor a fost si la turnarea filmului C.A.R., cu ocazia primei tabere de iarnã a Sectiei Cluj, film fãcut la Bâlea Lac în 1991. Obtine primul sediu al Sectiei, devenind si primul sponsor al clubului si totodatã dã o mânã de ajutor la înfiintarea Sectiei dîn orasul Gheorgheni. Prieten apropiat cu marii alpinisti ai vremii respective, Bandi bacsi, un om pe care simplele cuvinte nu-l pot descrie în totalitate, om de mare suflet, integru moral, plîn de pasiuni si ambitii, cu idei inovatoare, va rãmâne vesnic în inimile noastre, iar spiritul sãu ne va cãlãuzi mereu.
Editia jubiliarã din 2012 a început cu o micã comemorare, vineri, 27 aprilie, la ora 18.30, la Cimitirul Central din Cluj Napoca, unde au fost prezenti membri ai familiei, prieteni apropiati si reprezentanti ai Sectiei CAR Cluj. Doamna Moldovan a asigurat toate cele necesare pentru pomenirea celui ce a fost autorul primelor trasee de catarat din Cheile Turzii.
Sâmbãtã dimineata, trei echipe de alpinisti au dus, ca în fiecare an, coronita de flori la in grota din Traseul “Grota Sansil”, pãstrând un moment de reculegere. Anul acesta s-a înregistrat cea mai numeroasã participare la comemorarea evenimentului în traseul pitonat de Andrei Moldovan. Am coborât si am fãcut varianta cu tunnel, revenind seara la Cabana Cheile Turzii pentru mici prezentãri de fotografii document cu Andrei Moldovan si muntii dragi inimii lui si mici proiectii din turele celor care au participat la Memorial.
La aceastã editie au participat:
– Sectia CAR Bucuresti, reprezentatã de Mircea Sãndulescu, veteran CAR
– Sectia CAR Pitesti, reprezentatã de Camelia si Constantin Manea
– Sectia CAR Galati, reprezentatã de Marian Caval
– Clubul “Pajura” – Turda, reprezentat de Doru si Mihaela Iuga, cãrora le multumim pentru implicare si pentru amabilitate
– Membri ai Formatiei Salvamont din Cheile Turzii
– Sectia CAR Cluj, reprezentatã de Adrian Negrean, în calitate de presedinte si de membrii acesteia: Nelu Cornea, Florina Tripon, Feri Cseke, Anda Lostun, Alin TCmas.
– Le multumim pentru participare prietenilor din Cheile Turzii: Andrei Toth, Ghyuri Gãbudean, Ladislau Szocs si tuturor celor prezenti care si-au amintit de cel care a fost Andrei Moldovan.
Adi Negrean
CAR Cluj